Борко Чилингиров: Разходите за турнира си заслужават, между приятели не е нужна охрана


Борко Чилингиров: Разходите за турнира си заслужават, между приятели не е нужна охрана
Борко Чилингиров
02-10-2009 02:14 | Gong.bg

Изпълнителният директор на Рилски спортист Борислав Чилингиров и днес бе един от най-заетите хора в Арена Самоков, покрай организацията на баскетболния турнир „45 години Самел”. Силната международна надпревара вече е към своя край, но изводите са повече от добри, и всички в планинския град се надяват това да е само първото от много издания на турнира. Последните три мача са в петък, като след срещата между домакините и Лукойл Академик ще има и специален концерт с доста популярни български изпълнители.
 
Домакините са предприели и много благородна кауза, като всички пари от продадени билети, както за вече изминалите срещи, така и от предстоящите мачове на Рилецо, ще отиват за детско-юношеската школа на тима. Талоните са с цена от два лева, а това вероятно ще се превърне в нещо постоянно и за сезона в НБЛ и Балканската лига.
Ето и какво сподели Чилингиров за турнира в Самоков:
 
- Предстои последният ден от турнира „45 години Самел”, каква е програмата за петък?
- Програмата започва с мач за пето място от 9.30, АЕК Ларнака срещу Пирот, промяната е това, че от 15 часа ще е мачът за първото място между Фени Индустри и Левски. По наше желание, на организаторите, съгласувано с всички участници, от 17.15 часа ще бъде мачът за трето място между Рилски спортист и Лукойл Академик. С това турнирът ще завърши, а след това ще има и концерт посветен на 45 години от основаването на Самел. Искам да стане истински празник, какъвто беше за баскетбола целият турнир. Участниците в концерта ще запазим в изненада, очаквам залата да се напълни.
 
- Доволни ли сте от този първи турнир и ще се превърне ли той в традиция?
- Надявам се да се превърне в традиция. Това е, по наше мнение, може би най-силният предсезонен клубен турнир тук от може би десет години насам. Не може да не сме удовлетворени, изиграха се много хубави мачове. Отчитаме това, че отборите все още са на етап подготовка, който не им позволява да играят максимално добре. Затова резултатът не е най-важен, важното е, че получи добра подготовка за отборите, атрактивни мачове за публиката. Спечели баскетболът, спечелиха и отборите, които участваха тук. Разбира се, всичко това струва доста пари на организаторите, на клуба, и на основния спонсор „Самел”, постарахме се всичко да е перфектно. Поканихме възможно най-добрите съдии в България.
 
- Имате ли приблизителна представа на колко възлизат разходите?
- Това не е тайна. Само преките разходи за организацията, съдии, статистика и т.н. са от порядъка на 6-7000 лева. Не всички отбори бяха на наши разноски, ние поехме само разходите на отборите, които направиха същото за нас на турнири в чужбина – Фени и Пирот. Не сме имали ангажименти към другите отбори да поемаме тяхното гостуване в Самоков. Не са малко разходите като цяло, но мисля, че си заслужаваше.
 
- Единствените оплаквания, които имаше тук, бяха още в първия ден, когато пейката на Левски и феновете влязоха в лек конфликт.
- Да, не ни беше приятно на всички, че това се случи. Но това е приятелски турнир, и аз мисля, че в един приятелски турнир, между приятели, не е нужно да има засилена охрана, специални мерки за сигурност. Разбира се, че за официалните мачове, полицията ще взима мерки. Надявам се конфликтът да е забравен. В този случай ставаше въпрос за приятелски отношения, а между приятели, охрана мисля, че не е необходима.
 
- Имахте доста интересни гости на турнира – Светислав Пешич и Йовича Арсич.
- Да, за Йовица дори бе изненада, не очаквахме, той дойде днес. Но като че ли свикнахме с това. Град Самоков стана баскетболен град. Е, разбира се, не всеки ден идват тук такива светила като Пешич, но и на нас ни бе изключително приятно. Визитата на Пешич бе предвидена преди две седмици, той дойде с младото общинско ръководство на град Пирот и направихме много полезни контакти. Доволни сме от това, от отношението, от това, че уважават нашите усилия. Това ни стимулира за бъдещото развитие на баскетбола в нашия град.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи