BGbasket.com с апел към спортното министерство


BGbasket.com с апел към спортното министерство
(сн. balkan-basket.com)
01-10-2020 09:12 | BGbasket.com

Хаосът със спорта у нас в последните месеци вследствие на пандемията Covid-19 е тотален.

 

И това с особена сила важи за спортовете в зала.

 

Никой не знае какво се случва, какво да прави, защото заповедите от Министерството на спорта следват една след друга, взаимно отричащи се. Последните положителни проби в баскетболния и волейболни отбори на Монтана е показателен за това.

 

Думите на треньора на мъжкия волейболен отбор Даниел Пеев в интервю за BGvolleyball.com потвърждават хаоса: „Не знаем какво да правим, защото не ни се е случвало досега, но в същото време няма и указания. Днес е при нас, но утре може да стане на друго място. Затова искам да изляза с призив към Спортното министерство да бъдат спуснати указания как да се процедира при наличието на болни в спорта на закрито и при какъв брой състезатели се стига до карантина на целия отбор. Апелирам Национална волейболна лига бързо за излезе с решения - ясни и точни правила, които да регламентират ситуацията. При колко болни не можем да играем мачове. Как и при какви условия можем да отлагаме предстоящите двубои. Колко срещи могат да бъдат отложени и за какъв период от време.“

 

В последния ден на септември дойде поредната заповед, която по нищо не се различава от досегашните: „Пуска се публика до 50 процента от капацитета на спортното съоръжение...“ Кой ще брои хората, като се знае, че по-голямата част влизат без билети? Ами в залите, където няма и 50 места, където играят обикновено подрастващи какво се случва? Г-н Министър, влезте в залата на стадион „Септември“ в София, или в малката зала на „Арена Самоков“, или в 50-то училище в столичния квартал Драгалевци. Стига сте си „измивали ръцете“ с тези абсурдни заповеди. Не знам кой ви ги пише, но само се отбива номера. На футболните мачове 1000 човека ли има и има ли метър и половина отстояние между хората....?

 

А "на вратата чукат" новите първенства във волейбола, баскетбола, хандбала, ще се довършват състезанията при подрастващите в най-успешния колективен спорт у нас, скоро и Царицата ще влезе в залата, хокея, гимнастика, на тениса предстои най-силния турнир София Оупън и т.н.

 

Затова BGbasket.com използва думите на треньора Даниел Пеев и отправя апел към спортното министерство, министъра и Районите здравни инспекции най-после да има ясни правила какво ще се прави от сега нататък, защото е ясно, че ние ще живеем още дълго време в епидемиологична обстановка.

 

Вчера Здравното министерство даде малка яснота за капацитета, под който се пускат залите, но има и още въпроси. Като например - Какво се случва при положителни проби. Какъв процент от тях на даден отбор се отлага мач, колко време преди началото на мача може да се отложи, защото ако другия отбор вече е пътувал кой ще поеме разходите му?

 

- Кой ще следи за изпълненията на заповедите? РЗИ, та те не могат да се оправят с положителните проби и карантината, та ще ходят по залите и стадионите.

 

И още, и още въпроси, на които някой половин година след обявявянето на пандемичната обстановка у нас някой трябва да даде отговор.

 

Животът не трябва да спира, а спортът дава най-много положителни емоции на хората.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи