Евробаскет в Тбилиси – поглед отвътре


Евробаскет в Тбилиси – поглед отвътре
14-09-2022 10:11 | Мария Маринова

Европейското първенство по баскетбол при мъжете е в решителната си фаза, но в България все още сме подвластни на емоциите от нашето участие на шампионата. Националите ни не успяха да се класират за елиминациите в Берлин, но си тръгнаха от Тбилиси с високо вдигнати глави.

 

Тук обаче акцентът ще е друг, а именно върху домакинството на Грузия, което предизвика много противоречия. Да, няколко месеца по-рано страната прие и шампионата в Дивизия B при 20-годишните, но не може да има и база за сравнение между нивата и изискванията на двата турнира.

 

От гледна точка на популяризиране на Евробаскет 2022 в Тбилиси наистина се бяха постарали. Още с пристигането на летището, гостите бяха посрещани с видеостени с реклама на шампионата. На всеки булевард в града пък също имаше огромни билборди на грузинския национален отбор, както и различни знамена, посветени на Европейското. В центъра пък бе разположен огромен балон, изобразяващ талисмана, както и имаше специално изградена фен зона с огромен надпис EUROBASKET 2022. Въобще, трудно някой не би разбрал за провеждащия се в страната форум, дори и да не е любител на баскетбола.

 


Дотук добре. По-малко от 48 часа преди официалното откриване на шампионата обаче в залата все още не бяха готови за началото. Медия зоната тепърва се оформяше, купчините кашони по коридорите бяха нещо обичайно, да не говорим, че и самата сграда така и не бе изцяло приведена в завършен вид. В първите дни бе трудно да се ориентираш в обстановката, защото много от доброволците в залата просто не говореха дори малко английски. Впоследствие ситуацията се подобряваше и се появиха хора от организаторите, които всячески се опитваха да съдействат, но преди това определено цареше хаос.

 

Да стигнеш до залата от центъра на града също понякога се оказваше предизвикателство. Хотелът, където бяха настанени отборите, се намираше на няколко километра от спортното съоръжение и когато имаше задръстване, а това се случваше често, отнемаше по 30-40 минути, за да се измине това разстояние. Неслучайно селекционерът на Турция Ергин Атаман неведнъж се оплака от условията и от липсата на полицейски кордон.

 

Иначе спортният комплекс в Тбилиси е изграден изключително компактно. Голямата зала, където се играеха мачовете, бе с капацитет от близо 10000 седящи места, а когато бе пълна, се създаваше страхотна атмосфера. За съжаление обаче, извън двубоите на домакините, към останалите срещи нямаше почти никакъв интерес.

 

Колкото до тренировъчната зала в комплекса, тя бе с около 2000 места и с топла връзка към голямата. Именно от една такава се нуждае и София за провеждане на баскетболни мачове през сезона. Наемът на „Арена Армеец“ е прекалено висок, а и трудно би се напълнила, докато „Универсиада“ вече е доста амортизирана с годините. Останалите пък са с далеч по-малък капацитет. Така че от гледна точка на инфраструктура, съоръжението в Грузия бе много функционално.

 

 

Трудностите бяха по-скоро в организацията. Липсата на опит от страна на домакините доведе до много проблеми. Само можем да гадаем какво точно е станало в коридорите между Фуркан Коркмаз, Дуда Санадзе и част от останалите играчи на Грузия, защото записи от охранителните камери така и не бяха показани. Но ако наистина се окаже, че в спречкването е имало и охранители, каквото обвинение отправиха от турския лагер, това би оставило много негативен отпечатък върху домакините.

 

Поведението на местната федерация в последния ден от шампионата също не подобаваше на организатор на Евробаскет. Грузия се нуждаеше от задължителна победа срещу Черна гора в късния мач, за да продължи напред, но за целта и Белгия трябваше да победи България в предишния двубой. По тази причина домакините всячески се опитаха да помогнат на белгийците. Часове преди мача ни те открито призоваха своите фенове да отидат и да подкрепят Белгия. Нещо повече – те дори обявиха вход свободен за този двубой. Точно така – вход свободен за мач от Европейско първенство при мъжете… Не стига това, а и по време на срещата те умишлено пуснаха всички доброволци да гледат мача от трибуните, като ги настаниха точно зад нашата пейка и дори ги призоваваха да скандират все по-шумно срещу селекцията на Росен Барчовски. Поведение абсолютно неприемливо за домакин на толкова престижен форум.

 

 

И в тази връзка все повече сред българските медии в Тбилиси се затвърди мнението, че страната ни нямаше да се справи по-лошо в организацията на една група на подобен форум. В София има зали и хотели, а ФИБА всяка година поверява на България организацията на поне едно Европейско първенство при подрастващите. Изискванията ще са повече, но щом в Грузия може, защо не и тук? За целта обаче не е нужно само желание от федерацията, а и както каза Коста Илиев още по време на първенството – подкрепа от държавата. За съжаление обаче, в нестабилната политическа обстановка, в която живеем, тази идея трудно би могла да се осъществи в близко бъдеще.

 

Колкото до мъжкия ни национален отбор – несъмнено има малко разочарование за пропуснатия шанс да се класира за фазата на елиминациите в Берлин. Проблемите в българския баскетбол са ясни и повярвайте, момчетата също осъзнават добре къде изоставаме от водещите отбори. Много по-лесно щеше да е, ако това бе поредният форум, в който не участваме. Вероятно тогава и никой нямаше да се сети да ги критикува. Но въпреки всичко, те бяха там и се бориха до последно, a това само по себе си ги прави победители.

Със съдействието на  

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Евробаскет 2022
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
betway
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи