Черноморец мина през ада за исторически финал в НБЛ


Черноморец мина през ада за исторически финал в НБЛ
(сн. НБЛ)
20-05-2023 22:01 | BGbasket.com

Отборът на Черноморец пренаписа история си, след като за първи път стигна до финал в първенството. Баскетболистите на Васил Евтимов надиграха Рилски спортист с 95:90 след много обрати и две продължения на свой терен в Бургас, като затвори полуфиналната серия с 3-1 успеха.

 

Тимът от Самоков изпусна да затвори на два пъти срещата - веднъж в редовното време, когато водеха с 6 точки, и веднъж в първото продължение, когато Деян Карамфилов вкара само един от двата си наказателни удара.

 

Рилски спортист за първи път в последните 3 години няма да играе финал в Националната баскетболна лига. В спор за титлата тимът от Бургас ще се изправи срещу Балкан.

                                                                                                                                                

Черноморец откри резултата с кош на Мунис Туту, но след минута и 20 секунди на терена, баскетболистът извърши бързи две лични нарушения, заради които бе изкаран на резервната скамейка. Постепенно баскетболистите на Людмил Хаджисотиров се възползваха от грешките на противника и успеха да излезнат напред в резултата при 12:8. Авансът на "Рилецо" стигна и до 7 точно, но Мунис Туту бе точен при двата си наказателни удари за 10:15 в края на първия период.

 

Рилски спортист определено не показа срив в началото на втория период, а Йордан Минчев вкара първата тройка в мача за тима си, за да поддържа преднината - 20:14. Джордан Тъкър отбеляза първата си точна стрелба от далечно разстояние, което стопи изоставането на "акулите" до едва 3 точки. Черноморец успя да заличи напълно изоставането си и да поведе с 23:22 след добри изяви на Тъкър и Макол Мойен. Серията на домакините стигна и до 10:0, след страхотно включване на Мунис Туту, но до края на периода двата тима завърши първото полувреме при 29:29.

 

След подновяването на играта Деян Карамфилов откри периода с тройка, а Йордан Минчев добави още две, за да излезе Рилски спортист с 5 точки преднина. Джордан Тъкър и Симеон Лепичев обаче взеха инициативата и върнаха тима си на лидерската позиция - 41:40. До края на частта двата тима отново се движеха рамо до рамо в резултата, но "Рилецо" се измъкна напред с 52:47 преди последните десет минути.

 

И двата състава се затрудниха с отбелязването на точки в началото на заключителния период, но Александър Янев направи разликата 7 точки след лесен кош. Нова минисерия водена от Брайс Ензи стопи изоставането на домакините до 52:54, но тройка на Еван Бати върна спокойствието на отбоа си. Страхотните включвания на Йордан Минчев и Димаджио Уигинс увеличиха аванса на гостите, а тройка на Деян Карамфилов направи преднината 11 точки 70 секунди преди края на мача - 67:56.

 

Две поредни тройки обаче върнаха надеждите на Черноморец при 62:67 с едва 45 секунди на таблото. Деян Карамфилов бе точен от наказателната линия, а Тъкър върна точката още в следващото нападение - 63:68. Георги Боянов обаче вкара много важна тройка в края на атаката за "акулите", за да изстреля тима си на 2 точки от съперника - 66:68. Така в последните секунди от периода Николай Титков отбеляза под коша, за да вкара мача в продължение - 68:68.

 

Рилски спортист взе инициативата в началото на добавените пет минути на два пъти, но Черноморец дишаше във врата на гостите. Две точни попадения от наказателната линия на Деян Карамфилов направиха разликата 5 точки - 82:77, но точните стрелби от линията на Симеон Лепичев и Макол Майен изведоха "акулите" с точка преднина при 83:82. Наложи се Карамфилов да реши развоя на мача от наказателната линия, като той изтърва първия, но бе точен при втория и добави още драма в двубоя с второ продължение.

 

Размяна на кошове имаше и в началото на вторите допълнителни пет минути. Джордан Тъкър бе точен за трета тройка на смеката си, когато Йордан Минчев отбеляза лесен кош, а Чавдар Костов се реваншира за грешките си с точно попадение от тройката - 90:88. Баскетболистът на Черноморец Георги Боянов изравни резултата с два последнователни точни изстрела от линията. Именно Боянов вкара ключовата тройка в мача с ниска парабола за 93:90, след което си изпроси и нарушение в нападение от Минчев, за да загуби Рилски спортист своето притежание и шанс за ново равенство.

 

Георги Боянов завърши с дабъл-дабъл от 21 точки и 11 борби за победата. Джордан Тъкър добави 19 точки, 9 борби, 6 асистенции и 5 откраднати топки. Брайс Ензи вкара още 15 точки, Симеон Лепичев записа на сметката си също дабъл-дабъл от 13 точки и 10 борби, Мунис Туту отбеляза 12, а Макол Мойен се разписа с 10 точки и 8 борби.

 

Йордан Минчев беше над всички за Рилски спортист с 24 точки, 10 борби и 5 асистенции. Димаджио Уигинс реализира 20 точки и овладя 13 борби, а Деян Карамфилов приключи с 16 точки, 8 асистенции и 6 откраднати топки, а Брандън Рандълф също вкара 16 точки.

 


 

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЧЕРНОМОРЕЦ - РИЛСКИ СПОРТИСТ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2022/2023

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2022/2023

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2022/2023

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Черноморец, Рилски спортист
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи