Везенков в Барселона е сред топ трансферите в историята на българския баскетбол


Везенков в Барселона е сред топ трансферите в историята на българския баскетбол
03-07-2015 19:04

От снощи вече можем да считаме Александър Везенков за нов играч на Барселона. Само по себе си споменаването на този отбор и България ни кара да правим асоциация с Христо Стоичков, който се превърна в легенда за футболния клуб.

Сега един друг българин ще има шанс да запише името си в историята, но с баскетболния екип. Без никакво съмнение трансферът на Везенков в Барселона се нарежда на първите места в историята на българския баскетбол, при това ако не на първото място, то в Топ 3. 

Трансферът на Везенков може да се сравнява само с престоя на Георги Глушков в НБА и до някаква степен с преминаването на Филип Виденов в Реал Мадрид за плейофите на сезон 2005/2006.

Редно е естествено да се спомене Васил Евтимов, който игра в университета на Северна Каролина, което също е доста сериозно постижение, особено за европеец. След това той направи и добра кариера на Стария континент, като се отличи с добри мачове за двата отбора от Болоня - Виртус и Фортитудо, които са сред най-успешните в Италия.

В годините близнаците Калоян и Деян Иванови също играха в добри отбори, но нито един от тях не се доближаваше до ранга на Барселона. 

Барса е 15 пъти шампион на Испания, а през 2003 и 2010 година печели и Евролигата. Тимът е редовен участник във Файнъл 4 на турнира в последните сезони, като този обаче бе елиминиран от Фенербахче. 

Естествено най-голямото име в състава е това на Хуан Карлос Наваро, който няма нужда от представяне. Други от звездите на тима от миналия сезон са Анте Томич, Марселиньо Уертас, а в състава бе и набора на Везенков - Марио Хезоня, който тази година бе избран в драфта от Орландо Меджик. Старши треньор на отбора от 2008-а година досега е Шаби Паскуал.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Александър Везенков, Барселона
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи