Кандидатите пред BGbasket.com: Александър Алексиев: Националният отбор е най-големият трамплин


Кандидатите пред BGbasket.com: Александър Алексиев: Националният отбор е най-големият трамплин
16-03-2015 19:06 | Иван Вълчанов

За първи път BGbasket.com реши да помогне на УС на БФБ в избора на национални треньори за подрастващи, като потърси всички кандидати предварително. В дните преди избора, който ще се състои тази седмица, на 19 март в четвъртък, ще ви представим всички желаещи да бъдат треньори на националните отбори, за да се запознаете по-добре с тях и да научите малко повече информация. Попитахме ги въпроси за това какви са мотивите им да се кандидатират за национални селекционери, доколко наистина познават играчите и какви са плановете им за развитие.

 

Вижте как отговори на нашите въпроси Александър Алексиев, който работи със състезатели от различни възрасти в Италия и в заявката си не е предявил предпочитание на кой национален отбор иска да е треньор.

 

- Какви са мотивите Ви да се кандидатирате за треньор на национален отбор?

- Моите мотиви за кандидатура за национален отбор се финализираха като решение този сезон на база резултатите ми в Италия. Тази година мъжкият отбор, който водя, завърши първи в класирането преди фаза плейоф. И на база това, че имам договор с италианската федерация за кадетки до края на април, щом тук ме взеха, значи мога да помагам и на България. Винаги съм имал амбиции за високо ниво, а и след престоя ми тук ви уверявам че българите имаме добър ген за баскетбол. Трябва да променим манталитет, нагласа и, разбира се, дано се започне да се дават пари за спорт.

 

- Защо нямате конкретно предпочитание за отбор, който да водите?

- Нямам конкретно предпочитание за даден отбор, защото в момента работя с мъже и всички възрасти на подрастващи в месния град в мъжка част. Тук, в Италия, стартирах с жени, а и в момента работя с национален отбор за кадетки. Много съм взел и от Таня Гатева – топ треньор в женска част.

 

- С какви отбори работите в момента и с кой набор би Ви било най-комфортно да работите?

- Разбира се, най-комфортно се чувствам с мъжка част, независимо от възрастова група. Оставям БФБ да реши за кои отбори за старши или помощник съм най-подходящ и полезен.

 

- Какви наблюдения имате върху потенциалните национални състезатели, познавате ли някои от тях?

- Познавам доста играчи от мъжката част от възрасти 20, 18 и 16 години. Тренирал съм с доста състезатели и в бившият ми клуб Шампион 2006.

 

- Ако Ви изберат за национален селекционер, как ще протече подготовката, какви виждания имате?

- Разбира се, ако бъда избран за старши или помощник треньор, ще опитам да направя максималното на база вече международния ми опит. Подготовката зависи от бюджета. Разбира се, задължителен лагер, контролни срещи, но това са неща, които федерацията решава.

 

Бих обърнал внимание най-много на игра в защита. На възраст след 16-20 години всички трябва да могат да играят четири вида защити и една специална, с промени на акцентите и смяната им в период на мача. Изоставаме физически, това е, което виждам в Италия. Много работа има в тази насока със съответните специалисти. Най-важното обаче е мотивацията за всичко това на всеки един играч и на отбора.

 

- Искате ли да кажете нещо допълнително?

- Баскетбол се играе със сърце и глава. За мотивацията аз виждам неща, които докато бях в България не виждах – как един играч трябва да инвестира в себе си, за да стане и за да се продаде. Националният отбор е най -големият трамплин за играчите, а българският баскетбол има нужда да произвежда и продава. Ако имаше още 20 баскетболисти, играещи навън на нивото на близнаците Иванови и Филип Виденов, щяхме да сме европейска сила. Пак казвам – националният отбор е дълг.

 

Интервюто с Николай Господинов прочетете ТУК, интервюто с Лазар Божков прочетете ТУК, интервюто с Михаил Михайлов прочетете ТУК

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Кандидати за национални треньори, Александър Алексиев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи