Таня Гатева: Повечето 16-годишни вече са изградени играчи, а ние сме на ниво първи стъпки


Таня Гатева: Повечето 16-годишни вече са изградени играчи, а ние сме на ниво първи стъпки
27-08-2016 09:56 | Иван Вълчанов

Старши-треньорът на българския национален отбор за кадетки Таня Гатева направи своя анализ на европейското първенство, дивизия В в Румъния, на което отборът ни завърши на 13-о място в класирането или общо 29-о в Европа. Ето как тя отговори на традиционните въпроси на BGbasket.com след края на всяко първенство:

 

- Каква е оценката Ви за представянето на отбора? Реално ли е класирането и можеше ли да бъде по добро?

- Няма как  да съм доволна, след като първите три срещи загубихме с огромна разлика. След това обаче оптимистичното бе, че въпреки претърпените загуби, успяхме да се мобилизираме, да  мотивираме момичетата и да победим отбора на Босна и Херцеговина. Те от своя страна ни подцениха и това се усети от поведението им още на загрявката и ние успяхме максимално да се възползваме от този факт, изиграхме добър мач, в който момичетата се опитаха да изпълнят поставените им задачи. С отбора, с който разполагаме в техническо, тактическо и игрово отношение, това бе максимумът, който можехме да постигнем като класиране. Спокойно можеше да играем и за последните места предвид групата, в която бяхме. С отборите, от които загубихме, нямахме допирни точки.

 

- С какво отборите по-напред в класирането превъзхождаха нашия? Как видяхте общото ниво на първенството?
- Превъзхождат ни във всяко едно отношение – физика, техника на скорост, тактика, психика, селекция. В дивизия В нивото на отборите е силно, някои в България нямат представа какво се случва с нас на ЕП, повечето състезателки от другите отбори са вече изградени играчи на 16 години, а ние сме на етап първи стъпки. Всички отбори играят агресивна защита, а ние не успяваме да противодействаме в нападение и защита. От гледна точка на физически качества ни сгазиха.

 

- Кои бяха силните и слабите страни на отбора в първенството?

- Това е много широка тема, ще обясня накратко: Силните страни, за съжаление, не са много. Мога да изтъкна това, че успявахме да си изнесем топката сравнително лесно тази година.

 

Слабите – картинката е една и съща във всички национални отбори – не можем да играем 1:1 и в нападение, и в защита, нямаме добър бърз шут, трудно подаваме, не можем да взимаме правилни решения, не се движим без топка, слабо се борим за топката във всички мачове. Дори в мачовете, в които победихме, борбата бе за съперника, при това с разлика. Всички видяхме какво бе нивото на кадетки на държавното първенство в София.

 

- Как трябва да продължи развитието на момичетата, върху какво трябва да работят най-много през сезона?
- Необходимо е да работят за изграждане на чисто баскетболни умения, за които явно си личи, че имат пропуски и да се опитват да наваксват с допълнителна работа. Първото, което трябва да направят, е да се върнат и вникнат към началното разучаване на баскетболните техники и след това да продължават да ги развиват и да разберат значението им. Да работят за физически качества. В крайна сметка знанията и качествата градят характера. Момичетата трябва да се научат да търпят критика, не за да  се разочароват, а за да стават все по-градивни и да се развиват, много им е трудно; но трябва да работят допълнително,за да подобряват техническите си умения, да се интересуват повече за баскетбола; да са постоянни, изключително дисциплинирани и всеотдайни и основно да изпълняват това, което изискват треньорите от тях, за да се научат да подчиняват личните интереси на отборните. Необходимо е също така родителите от своя страна да успяват да  укротят емоциите си по време на мачове и да не влизат в ролята на треньори.

 

Очаквайте в BGbasket.com утре и мнението на Таня Гатева за проблемите, които пречат на развитието на българския баскетбол!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (кадетки 16), Таня Гатева
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи