Избират мениджър на НБЛ след конкурс


Избират мениджър на НБЛ след конкурс
(сн. lap.bg)
26-07-2017 14:52 | Мария Маринова

Структурата на управление на Националната баскетболна лига ще претърпи някои промени от следващия сезон. През последните години начело на НБЛ имаше председател, който се избира на ротационен принцип между клубовете.От следващия сезон обаче тя ще бъде оглавена от мениджър, който ще бъде избран след конкурс. Причина за промяната е, че клубовете са се обединили около мнението, че със сегашния начин на управление лигата няма развитие.

 

„Още на предното заседание стана ясно, че този начин на управление не е най-добрият.“, заяви сегашният председател Иван Чолаков. „Лигата функционира, но не ражда неща, които да популяризират нашия спорт. Стои си, управляваме си и нищо. Само съществуваме. На последното заседание взехме решение, да се предложат няколко варианта на управление на лигата, за да може тя да се развие. Общото събрание изключително много държи да има самостоятелност, но по нашия закон за спорта не може да има самостоятелна юридическа единица, която се заделя от федерацията. Ако обаче сме самостоятелни, смятаме, че ще имаме повече идеи и как да бъдем финансирани, и продуктът баскетбол да стане продаваем. Дори и да не бъде като самостоятелна юридическа единица на този етап, начинът на управление, на който се спряхме, е той да бъде в тази насока.“

 

Константин Папазов също смята, че идеята за ротационния принцип не е добра, въпреки че предложението е негово. Той бе категоричен също, че по никакъв начин не става въпрос за конфронтация с федерацията и различните комисии. „Ние сме свикнали да се оправдаваме с някой. Ние не искаме да се отделим, защото федерацията досега ни беше виновна. Това са абстрактни понятия, които не съществуват, но витаят в пространството.“, сподели той.

 

Относно ротационния принцип Папазов заяви: „Имаше някакво недоволство и тогава предложих да се въртим всичките, за да сме си ние. Едно със сигурност мога да кажа, и Петър Георгиев, и аз след това, и Иван Чолаков сега, сме управлявали против клубовете си. Всячески съм се стремил по никакъв начин да не се породят съмнения, че аз ще помогна на Левски. В годините сме направили нещо, което да е прилично, но сме сметнали, че продължаваме по инерция и трябва да потърсим някакво ново развитие.

 

Дали сега ще бъде президентът на Лукойл например или новото лице, което ще търсим, ние не знаем какъв ще бъде резултатът. Смятаме, че тъпчем на едно място и това поражда новото решение да дадем възможност на някой за по-дълъг период да започне нещо. Едно от най-ценните качества на всеки човек е опитът, затова да се въртим всяка година е изключително тъпо предложение, което направих. Така всеки поставя неговата си основа и си остава само тя, няма втори етаж. Нивото на баскетбола не знам какво е, но отношенията в НБЛ са оазис за българския спорт – на коректност и на различни мнения. При нас няма антагонизъм и реваншизъм. Всички искаме да се отлепим от това дъно.“

 

Иван Чолаков разкри и повече подробности около това как ще бъде променена структурата на НБЛ. „Ние се спряхме на един вариант как да бъде управлявана лигата – дали чрез главен мениджър, който обаче да се занимава спортно-технически с лигата и да бъде избран и Надзорен съвет например с двама-трима от ръководителите на клубовете, които да следят дейността му. Преценихме, че на този етап не ни е необходима тази личност. На нас ни трябва повече личност с мениджърски функции, отколкото спортно-технически администратор. Обединихме се около това още утре да бъде обявен конкурс за длъжността Мениджър за развитие на лигата, който трябва да се занимава с маркетинговото развитие на НБЛ, да поддържа отношения със спонсори, рекламодатели и с други хора, да подготвя бюджет и т.н. Търсим човек, който да продава нашия продукт, да уточним принципите на залите да отговарят на едни и същи критерии.

 

Обединихме се около това да няма комисари, а още в началото да се приеме всички спортни съоръжения да отговарят на тези условия и който не може да отговаря, да не играе в тази зала, както е във футбола. Точно това са част от функциите, които ще възложим на един такъв човек.“, сподели Чолаков.

 

Срокът за подаване на заявки е до 21 август, като на тази дата ще има беседа с кандидатите. Тя ще бъде проведена от комисия, а след това до двама души ще бъдат предложени на Общо събрание, на което ще бъде избран мениджърът. Идеята е мандатът му да е дългосрочен, в рамките на 2-3 години, в зависимост от стратегията му на управление.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ, Иван Чолаков, Тити Папазов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи