Сравниха звезда на Олимпиакос с Роналдо, треньора със Зидан


Сравниха звезда на Олимпиакос с Роналдо, треньора със Зидан
Снимки: instagram.com/cristiano, instagram.com/vassilis7span
16-10-2018 15:12 | BGbasket.com

В неделя Олимпиакос излъга със 77:74 Кими в мач от втория кръг на гръцката баскетболна лига. Въпреки победата, медиите в Южната ни съседка все още коментират срещата, която можеше да се окаже голямата сензация на кръга, ако гостите от Пирея не бяха вкарали тройка в края. Заради тежката програма на Олимпиакос в Евролигата, треньорът Дейвид Блат даде почивка на опитния гард Василис Спанулис, който определено липсваше на игрището.

 

След обстойни анализи на срещата, гръцките медии стигнаха до интересни заключения.

 

"За да си позволиш да не включиш Василис Спанулис в състава, трябва да докажеш, че разполагаш с по-добър от него. Независимо дали е на 18 или на 40 години. Лидерът на Олимпиакос беше титуляр във всички мачове на отбора до момента и показа, че бързо се адаптира към стила на треньора Дейвид Блат.", пишат гръцките медии.

 

"Той обаче го извади от групата за мача с Кими, за да се възстанови за сблъсъците от Евролигата и затова стоеше на нокти през цялото време. Ето защо великият Душан Ивкович заяви, че Спанулис е най-големият професионалист, с когото е работил през цялата си кариера. Спанулис иска да стане Джинобили на Европа. Да играе до 40. С начина си на живот е много вероятно да успее да го постигне.

 

Нищо не е случайно. Животът на "Kill Bill" се върти около баскетбола. Той е модел за спортист от световна класа. Спанулис не пие, не пуши и изпипва всичко до последния детайл в диетите си. Тренира постоянно. През лятото работи изключително много и се подготвя индивидуално. Получава и пълната подкрепа от семейството и съпругата си Олимпия Хопениду. Всичко това го превръща в №1. Всичко това го прави най-добрият играч в историята на Олимпиакос. С приятелите си постоянно говори за баскетбол и живее за него."

 

 

САМО БЛАТ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ТОВА

 

"Разбрахме защо Спанулис не беше в групата за мача с Кими и защо Блат рискува, като беше на ръба да загуби мача. Отговорът на този въпрос е прост: Защото така е решил. Без да мисли за поражение и само в интерес на отбора, заради тежките мачове в Евролигата, Дейвид Блат избра да се борят без Спанулис в очаквано лесен мач за Олимпиакос.

 

Логиката му е ясна. Това е план. Той го направи веднъж и ще го прави по време на целия сезон. Ще дава почивки на 36-годишния гард, за да го държи свеж за битките в Евролигата и дербитата в Гърция. Той го направи, защото нито един от ръководството на клуба няма да се осмели да го попита защо отиде без Спанулис там. Блат ще го направи отново без значение какви са резултатите.

 

Това напомня ли ви на нещо в областта на футбола? Зинедин Зидан беше този, който направи същото с Кристиано Роналдо. Французинът реши, че няма нужда португалската суперзвезда да участва във всеки мач на Реал Мадрид, за да бъде готов на 100% за мачовете в Шампионската лига и най-важните двубои в испанското първенство.

 

 

Това беше през сезон 2016/2017. От 1 март Роналдо не само не играеше в някои гостувания в Примера дивисион, а дори не пътуваше с отбора и оставаше извън групата. Това даде резултат. Реал спечели титлата в Испания, Шампионската лига, а Кристиано отбеляза 10 гола в четвъртфиналите, полуфиналите и финала.

 

Блат също е гъвкав треньор, който умее да покаже на играчите си кое е правилно и кое не. Това направи и със Спанулис. Той е наясно, че Олимпиакос няма да бъде съден за мача от втория кръг. Евролигата е маратон, а на него му трябват играчи със свежи сили."

 

 

НОВИЯТ ОЛИМПИАКОС

 

"Всъщност Олимпиакос е различен във всеки един мач от началото на сезона. На този етап би било грешка да кажем, че "червените" играят супер баскетбол и са сред големите претенденти за финалната четворка. Лесната победа над Химки на старта в Евролигата не бива да вдига очакванията на феновете. Олимпиакос играе мач за мач.

 

Блат иска да играе с по-голяма ротация, но големият въпрос е: Как ще реагират неопитните играчи в Евролигата, когато стане трудно? Тогава оцеляват само силните.

 

Найджъл Уилямс-Гос и Зак Лъдей започнаха добре. Те разбират играта и лесно се адаптират към изискванията на Блат, но все още не са се изправяли срещу големите отбори, големите играчи и големите треньори. Олимпиакос иска кредит на доверие. Иска време и търпение, най-вече от феновете.", завършват с анализа си медиите от Южната ни съседка. 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Василис Спанулис, Дейвид Блат, Олимпиакос
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи