Кандидатите пред BGbasket.com: Кирил Стоянов: Момичетата ни имат качествата да играят в дивизия А


Кандидатите пред BGbasket.com: Кирил Стоянов: Момичетата ни имат качествата да играят в дивизия А
17-03-2015 16:04 | Иван Вълчанов

За първи път BGbasket.com реши да помогне на УС на БФБ в избора на национални треньори за подрастващи, като потърси всички кандидати предварително. В дните преди избора, който ще се състои тази седмица, на 19 март в четвъртък, ще ви представим всички желаещи да бъдат треньори на националните отбори, за да се запознаете по-добре с тях и да научите малко повече информация. Попитахме ги въпроси за това какви са мотивите им да се кандидатират за национални селекционери, доколко наистина познават играчите и какви са плановете им за развитие.

 

Вижте как отговори на нашите въпроси Кирил Стоянов, който е част от школата на Асеновец 2005 и е подал документи с желание да бъде помощник-треньор на национален отбор в женското направление.

 

- Какви са мотивите Ви да се кандидатирате за помощник-треньор на национален отбор?

- Лично моите мотиви са, че имам чувството, че мога да помогна на един от треньорите, които ще бъдат избрани за трите възрасти при момичетата. Аз подадох молба за женското направление, понеже познавам състезателките и съм работил с тях. В същото време искам да развивам своите познания върху баскетболната игра, защото това са треньори, с които човек си заслужава да работи и може да научи много.

 

- С коя от трите възрасти в женското направление бихте предпочел да работите?

- Предполагам, че най-добре познавам кадетките, тъй като най-често работя и се срещам с тях, но също така водя и 19-годишните, така че познавам всички момичета, които играят в българските първенства и тези, които вече са в чужбина. По принцип нямам претенции за някоя от възрастите и се надявам, ако федерацията прецени да ми даде шанс, да успея да помогна.

 

- Конкретно за женското направление, кой според Вас е елементът, върху който най-много трябва да се работи и да се наблегне в подготовката?

- При всички положения резервите, които имаме, са в играта в защита. Гледал съм Европейските първенства, като част от FECC и в тях няма разхождане в защита. Всичко е непрекъсната агресия и както сме свикнали да казваме, ние в България полагаме само едно или две усилия в защита, а това е недопустимо на първенствата. Просто трябва да се развива защитата и да се играе 40 минути, а не 2, 3 или 5.

 

- Разкажете ни повече за курса FIBA Europe Coaching Certificate и за участието Ви в него.

- В момента съм в третата година на курса. През лятото предстои да присъствам на Европейското първенство за младежи до 20 години в Италия, на което ще участва и нашият национален отбор. Самият курс върви добре, учат се хубави неща, с много добри лектори. Някои от нещата, които съм научил там, съм успял да приложа в нашата действителност, други – не, защото нещата са малко по-различни от гледна точка на нагласа на състезатели и други фактори. Но това, което съм научил, ми е помогнало и ще продължава да ми помага в работата. Би ми помогнало да дам нещо и в националните отбори, ако бъда избран.

 

- Има ли някой от отборите в женското направление потенциал да се изкачи дивизия А и къде е реалното място на трите възрасти в първенствата, в които ще участват?

- Аз лично съм оптимист по всяко време. Познавайки някои от отборите на останалите държави по-добре, някои по-бегло, мисля, че момичетата ни във всяка една от възрастите имат качествата да играят в дивизия А. Някъде нещата се пречупват и куцат и не знам точно къде се къса нишката, но вярвам, че всеки един отбор има потенциал да се класира по-нагоре.

 

- Искате ли да кажете нещо допълнително?

- Искам да поздравя всички треньори, които се занимават с баскетбол в България, независимо дали са в женско или мъжко направление. Знам колко е трудно да влагаш цялата си емоция и цялото си внимание в това нещо. Поздравявам ги за труда, който полагат, и нека продължават все така.

 

Интервюто с Николай Господинов прочетете ТУК, интервюто с Лазар Божков прочетете ТУК, интервюто с Михаил Михайлов прочетете ТУК, интервюто с Александър Алексиев прочетете ТУК, интервюто с Мануел Марков прочетете ТУК, интервюто с Венелин Беров прочетете ТУК

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Кандидати за национални треньори, Кирил Стоянов
Comments
Other News
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи