Борислава Христова: Идваме да оставим сърцата си за България


Борислава Христова: Идваме да оставим сърцата си за България
(сн. FIBA.basketball)
10-11-2023 00:38 | Деляна Кадиева

Капитанът на женския национален отбор на България Борислава Христова показа лидерски умения и завърши срещата срещу Финладния с 27 точки, 5 борби, 4 асистенции и 3 откраднати топки. Пред BGbasket.com тя сподели какво не е достигнало на тима за успех, върху какво ще наблегнат със съотборничките й до мача със Словения, както и как вижда включването на по-младите в игра. Ето какво още каза Христова:

 

"Доста труден мач изиграхме. Показахме борбеност като отбор. Направихме няколко тактически грешки и в защита, и в нападение, което мисля, че е нормално при положение, че сме млад отбор. Изпуснахме доста стрелби и трябва да работим повече в нападение за това. Трябва да прекараме повече време заедно, за да свикнем една с друга, но мисля, че с доста постоянство и с надграждане от предишните години, нещата ще ни се получат. 

 

Средата на третата част се оказа ключова. Това беше и моментът, в който Финландия поведе в резултата. Не трябва да допускаме разликата да става толкова голяма. Хвърлихме много енергия и агресивност, за да се върнем в мача и разликата да падне на 6 точки. В един момент малко лоша комуникация помежду ни, след това тройка върна аванса на противника обратно. Спряхме ги няколко пъти в нападение, но след това не успяхме да вкараме. Трябва да играем 40 минути, особено в квалификациите, защото съперниците са доста трудни и няма да стане само с 10, 20, 30 или 35 минути игра - трябва от началото до края на мача. Трябва да показваме добра игра и в защита, и в нападение, за да стоим в срещата.

 

Мисля, че този отбор има много потенциал. С едно подсилване в подкошието ще стоим по много различен начин на игрището, по-борбени и ще можем да спрем центровете на другите отбори. За това обаче освен висок състезател, ще ни трябва постоянство и време заедно, за да се сработим. Така лека полека ще дойдат и победите.

 

(сн. fiba.basketball)

 

Не мисля, че изпитвам тежест да водя отбора. Естествено голяма отговорност е и искам да помогна на тима по най-добрия начин. Трябва повече помощ в нападение от момичетата и повече усилия в защита. Все пак сме дошли да играем за националния отбор на България, няма време за умора и трудности.

 

Мисля, че опитните ни състезателки се включиха чудесно днес. Ива Костова изира един много добър мач - тя е много ценен състезател за тима ни. Гергана Иванова, Карина Константинова и Габриела Николова се включиха по най-добрия възможен начин също. Габи успя да се справи с центъра на Финландия както в защита, така и в нападение. Вече по-младите състезателки се включиха от пейката с енергията, която имахме нужда. Разбира се, трябва повече опит. Оттук нататък трябва да надграждаме, да трупаме опит и да се обиграваме. Лятото е именно за това и живот и здраве в Словения ще дадем всички от себе си, а вече догодина с Унгария се надяваме промяната в тима и играта да е още по-голяма. 

 

Добър противник е Словения, като също имат добър център. Ако отново покажем такава борбеност, само че 40 минути, мисля, че имаме възможност да вземем мача, ако ли не, поне да изиграем един равностоен такъв. Естествено липсата на всяка добра състезателка в лицето на Теа Облак, е голям плюс за нас. Все пак това не прави съставът им по-малко опасен отбор. Сега имаме два дни да се възстановим. Утре ще направим всички възможно да си починем, да поработим, да гледаме видео и да видим какво може да подобрим до неделя. Излизаме за победа.

 

Опитваме се освен да градим отбор, да изграждаме себе си. Имаме треньор, който ни помага, мотивира и подкрепя безрезервно, както и треньорски щаб. Единствено трябва да излезем на терена и да оставим сърцата си на игрището за България.

 

Залата бих казала, че беше почти пълна. Откакто се състезавам за България в женския отбор не съм виждала толкова много фенове да дойдат на мач. За това искам изключително много да им благодаря. Те бяха шестия ни играч, който ни помогна да се върнем в мача. Затова идваме да играем, да оставим сърцата си за България, както и за феновете в залата и пред телевизорите.

 

От гледна точка на клубния ми отбор - в момента целта ми е, когато се върна, да помогна на Шепши при класирането в първата година на тима в Евролигата. Мисля, че първия мач, в който загубихме с голяма разлика, играем с шест състезатели и се представяме доста добре. Успяваме да се задържим до един момент в мача, но както в националния отбор, така и в клубния ми трябва да играем 40 минути. Имаме 2,3,5 минути, в които не играем добре и тогава противниците ни повеждат, но през втория кръг очаквам да играем по-добре и да изненадаме доста от отборите."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (жени), Борислава Христова
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи