Лукойл Академик оцеля след продължение


Лукойл Академик оцеля след продължение
Тодор Стойков в акция (снимка: Топспорт)
14-12-2007 23:53

Левски пропусна шанс да победи шампиона Лукойл Академик в първи мач от 13-ия кръг на първенството на мъжката А-1. „Студентите” успяха да се измъкнат след продължение и победиха с 95-89.
 

През първото полувреме срещата бе изпъстрена с много грешки и неточна стрелба от страна на двата отбора. Те стреляха общо 26 пъти от зоната за три точки в които успяха само в 2 от тях. Все пак след едни безлични 20 минути Лукойл Академик имаше преднина от 3 точки (31-34).
 

Очакванията от страна на Лукойл Академик бяха, че през второто полувреме техният съперник ще се предаде както това правеха повечето от съперниците им през този сезон. Този път обаче Левски имаше съвсем други намерения и срещата вървеше съвсем равностойно до самия край.
 

2 минути и 42 секунди преди края тройка на Роб Престън изведе „сините” напред с точка 70-69. Юлиан Радионов имаше възможност абсолютно сам от тройката да увеличи преднината точно 2 минути преди края на редовното време, но не успя и в контраатаката Уили Дийн отново изведе своя тим напред (70-71). Последва нов кош на иначе отличния и в този мач македонски национал Перо Антич и разликата стана 3 точки. По-късно Станислав Славейков отбеляза тройка 37 секунди преди последната сирена и намали само на точка аванса на „студентите” (74-75). След пропуск на Ристе Стефанов от зоната за 3 точки, съдиите свириха лично нарушение срещу Перо Антич, който докара резултата до плюс 3 за своя отбор 9 секунди преди края. Последва прекъсване от треньора на Левски Любо Минчев след което топката бе изнесена от центъра на терена. Когато всички очакваха, че от Лукойл Академик ще направят лично нарушение, за да се избегне опит за изравняване, треньорския щаб на „студентите” допусна очевидна тактическа грешка на и Златин Георгиев им вкара тройка 3 секунди преди сирената, с която изравни резултата. Така се стигна до продължение след равенство 77-77 след 40 минути игра. В него чрез тройки на Ристе Стефанов и Уили Дийн Лукойл Академик дръпнаха с 6 точки разлика (77-83), но Левски от своя страна бе успешен от трите точки в лицето на Престън и Радионов и минута и половина преди края отново резултата бе изравнен (85-85). Ристе Стефанов вкара за 85-87, преди Станислав Славейков да бъде фаулиран 52 секунди до края. Той вкара първия, пропусна втория, но си овладя топката и довкара за 88-87 в полза на Левски. Това бе всичко хубаво, което Левски сътвори в срещата. Оттук до края липсата на опит си изигра лоша шега и една грешка на Стефан Георгиев и две на Радионов в последните 38 секунди буквално подари победата на Лукойл Академик. Чрез Тодор Стойков и Ристе Стефанов те изпълниха успешно всички свои наказателни удари преди Антич да забие със сирената и да сложи точка на спора.
 

Играчите на Левски не си повярваха, че могат да спечелят този мач и ако имаха малко повече самочувствие можеха с лекота да го сторят срещу един разконцентриран съпврник. За това говорят и 25-те грешки, допуснати от играчите на „сините”, като едни от най-опитните в отбора Радионов и Славейков направиха водеха в тази „класация”  – 7, съответно 5. Въпреки това Левски показа на моменти с играта си, че не само може да играе равностойно с Лукойл Академик, ами дори да ги превъзхожда в отделни компоненти от играта. 
 

Антич за пореден път показа безспорната си класа и завърши с 35 точки като пропусна само 3 от опитите си за 2 точки (13/16). Той добави 12 борби и 5 отнети топки. Мурило Да Роза бе вторият по резултатност баскетболист на Лукойл Академик с 18 точки.

За Левски Славейков отбеляза 21, а Стефан Георгиев добави 14 точки. 
 

СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛЕВСКИ – ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи