Балкан стана посланик на каузата на пациенти с наследствен ангиодем


Балкан стана посланик на каузата на пациенти с наследствен ангиодем
(сн. balkan-basket.com)
22-01-2021 17:16 | balkan-basket.com

Балкан стана посланик на каузата на пациентите с наследствен ангиодем. На гости на баскетболния отбор в "Арена Ботевград" в четвъртък бе 8-годишният Стефан Михайлов, който страда от това заболяване. Целта на посещението бе да се популяризира информираността на обществото за болестта.

 

Преди сутрешната тренировка играчите от мъжкия отбор облякоха тениски на Асоциацията в знак на подкрепа към хората, страдащи от заболяването. Те подариха на малкия Стефан топка с автографи и шал на отбора. Майката на Стефан Валя Манолова пък връчи на Балкан грамота за съпричастност и благодари за подкрепата на клуба. 

 

 

Родителите на Стефан откриват диагнзата преди година след редица изследвания. Заболяването се проявяват при силна емоция на детето чрез подуване на крайници и различни части на тялото. Лечението се покрива изцяло от Здравната каса, по думите на неговата майка. В момента малкият Стефан води пълноценен начин на живот и посещава училище, но е необходимо непрекъснато наблюдение и поставяне на инжекции при проявяване на подуването.

 

Ето какво сподели и Валя Манолова, която е и заместник-председател на Асоциация НАЕ "Искам да се популяризира тази кауза и повече хора да разберат за нея, тъй като е много рядка. Искаме да помогнем на повече хора да се ориентират към кого да се обърнат, ако имат нужда и на мен може да се обадят. Много хора я бъркат с алергия, а всъщност не е алергия. Болестта е нелечима. Изразява се от емоции или падания.  Подуват се крайниците и органите. Лечението е скъпо, но се поема от Здравната каса. Няма от какво да се притесняват хората, които открият това заболяване, защото аз също имах тези притеснения. Болестта открихме през 2019 година. Ръчичката на Стефан се беше подула отново. Заведохме го на ортопед, защото мислех, че е проблем на крайниците или ставите, но той като видя самата ръчичка ни изпрати при доц.Михайлова. След това при д-р Мустаков и изпратихме изследвания за Германия, където потвърдиха диагнозата. В България не се изследва, защото е много рядка болест. Противопоказно е да тренират тези деца. Може би плуването е най-удачен спорт, защото няма да има контакт с други състезатели и външни удари, които да му повлияят, за да получи криза."

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Балкан
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
7dnisportbg
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи