Защо няма шанс Заза Пачулия да е в Мача на звездите


Защо няма шанс Заза Пачулия да е в Мача на звездите
07-01-2017 16:04 | Георги Кучков

BGbasket.com продължава да дава думата на всеки, който обича баскетбола, както и това да пише за него. Най-новият ни блогър е 18-годишният гард на Ахил Георги Кучков. Негова любима тема е НБА, а днес ни представя и новата му публикация.

 

Мачът на звездите наближава и това води и до първите временни резултати от гласуването на феновете. Сред тях има изненади, кои от тях приятни и очаквани, кои от тях не толкова. Сред големите изненади е и появата на грузинския център Заза Пачулия. Новото попълнение на вицешампиона Голдън Стейт, присъединил се към състава като свободен агент прз лятото и дошъл от Далас Маверикс, явно се е превърнал в гордостта за цяла Грузия.

 

Заза записва своя 14-ти сезон в лигата, като е бил част от Атланта Хоукс в продължение на 8 сезона, Милуоки Бъкс- 3 сезона и за по един е част от Орландо Меджик, Далас Маверикс и сега брани коша и на „войните” от Сан Франциско. Пачулия бе привлечен с цел да замести отишлия си Андрю Богът, който пое именно в посока Далас.

 

След пърото преброяване на гласовете Заза Пачулия е събрал шокиращ брой, като тоя наброява 439,675 гласа и го нарежда на 2ра позиция след съотборника му Кевин Дюрант, който води категорично на този етап с 541,209 гласа. Още по-шокиращо е, че Заза има повече гласове от играчи като Кауай Ленърд, Антъни Дейвис, Демаркъс Къзънс, Каръл Антъни Таунс, Ламаркъс Олдридж, Блейк Грифин и Марк Гасол.

 

Центърът на Голдън Стейт постига всичко това с едва 5.2 точки, 5.8 борби и 2.1 асистенции средно мач за по 17.3 минути като стартиращ център за отбора си. С тази си статистика той обезличава например един играч като Каръл Антъни Таунс, който през втория си сезон в лигата записва по 21.6 точки, 11.6 борби, 2.9 асистенции и 1.7 чадъра. Единственото, което спасява положението от това играч с 5 точки на мая да участва в Мача на звездите е нововъведеното правило за избор на участниците.

 

Досега отборите бяха определяни изцяло по волята на феновете чрез онлайн гласуване. Това обаче често водеше до избора на застаряващи звезди, които са далеч от най-добрата си форма, а това бе за сметка на някои от играещите най-силните си сезони играчи.

 

От този сезон изборът на отборите ще се базира на 50 процента от гласуване на феновете, 25 процента от допитване сред самите играчи и 25 процента от вота на спортните журналисти, което автоматично означава, че Заза Пачулия заслужено няма да участва в мача на звездите. Така в момента както Заза е 2ри по гласуване от феновете за т.нар. Frontcourt players. трябва да се има предвид, че има и гласуване от спортни журналисти и играчи. Сред тях, Заза, в най-добрият случай ще бъде под номер 15 и чрез проста математика стигаме до факта, че в крайното гласуване той ще е 8ми, дори и да е 2ри в гласуването от феновете, където се гледа само номерът на класиране, а не броят гласове, пуснати за даден състезател.  За съжаление на цяло Грузия участие на Заза в мача на звездите няма да има и не трябва да има. Неслучайно това събитие се нарича „мач на звездите”, и колкото и да е любим един играч на страната или отбора си, ако той не е „звезда” или поне да се доближава до това да е, не мисля, че мястото му е там.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Заза Пачулия
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи