Вълнуваща среща на поколенията от Марица


Вълнуваща среща на поколенията от Марица
(сн. plovdiv24.bg)
02-06-2019 11:30 | Станко Стоянов

В чудесен празник се превърна срещата на баскетболните поколения от Марица, с която бе ознаменувана 100-годишнината на баскетбола в България и 60-aта годишнина на организирания баскетбол в Марица.

 

В Дома на културата „Борис Христов” в Плодвив дойдоха много от знаменитите баскетболистки, обличали в миналото жълто-сините фланелки: олимпийската вицешампионка Ангелина Михайлова, Елена Вутова - капитанката на националния отбор, спечелил сребърни медали от еврошампионата 1972 година, друга европейска вицешампионка – Радостина Димитрова, най-добър реализатор в няколко държавни първенства.

 

В салона бяха ветеранките, спечелили трите шампионски титли и още десетина призови места през 70-те и 80-те години, с което превърнаха Марица в емблема на пловдивския баскетбол и най-успешен отбор сред всички останали от града в колективните спортове. Символично празен остана столът на примата Пенка Стоянова, която отсъства по здравословни причини.

 

Тържеството бе открито от председателя на организационния комитет и дългогодишен баскетболен деятел Станко Стоянов и бе уважено от председателя на Общински съвет в Пловдив Савина Петкова, от областния управител Здравко Димитров, бивш баскетболист и активен деец, носител на бронзов медал от европейско първенство за юноши. Сред гостите беше и двукратният олимпийски шампион Николай Бухалов, сега общински съветник.

 

Най-важните моменти от славната история на баскетбола бяха маркирани в словото на бившия председател на клубната секция Димитър Райчев. Настроението се повиши, когато на видеостената се завъртяха снимки на отбори и състезателки от Марица и някои от култовите плакати на феновете. Заместник- кметът и патрон на проявата Георги Титюков награди с плакети първоходниците мъже и жени, написали първите страници от баскетболната история на клуба. Сред тях бе Димитър Сахаников, рожба на Марица, а по-късно направил успешна  кариера като национален  състезател и треньор.

 

Важно събитие в програмата бе официалното обявяване на обединението на Марица и Марица Кършияка, с което легендарният клуб се завръща на баскетболната карта.

 

Черешката на тортата бяха изпълненията на бившата националка  Поли Найдова - Паскова, също играла за Марица, а понастоящем известна певица на автентичен български фолклор. На хоро се хванаха някои от ветеранките, стана вълнуващо шоу.

 

Първото „полувреме” завърши с песента на Куинс „Ние сме шампионите” и аплодисменти за баскетболистките. Последва богат коктейл, със задушевни разговори и споделяне на спомени между някогашните съотоборнички.  

 

 - Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


Абонирай се за канала на СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
Други новини